CE cere României să aplice corect normele UE privind siguranța operațiunilor de petrol și gaze offshore

Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Poloniei și României pentru că nu au integrat corect în legislația națională a unor aspecte ale Directivei privind siguranța activităților offshore....

CE cere României să aplice corect normele UE privind siguranța operațiunilor de petrol și gaze offshore

Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Poloniei și României pentru că nu au integrat corect în legislația națională a unor aspecte ale Directivei privind siguranța activităților offshore.

UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor și la asigurarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente. Statele membre trebuie să se asigure că întreprinderile - cărora le acordă o licență de explorare sau de producție - sunt bine finanțate, dispun de expertiza tehnică necesară și au la dispoziție resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță, precum și un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Întreprinderile sunt pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate.

Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie.

În caz contrar, CE poate decide să trimită un aviz motivat.