Cel mai vechi recrutor român, sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeţ verde pe rever”

Şeful celei mai vechi firme de recrutare din România face o propunere şi un sondaj ce ridică „părul în cap” comunităţii profesionale şi internauţilor. Ce propune şeful de recrutare: „însemnarea” femeilor la job pentru a semnala disponibilitatea pent...

Cel mai vechi recrutor român, sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeţ verde pe rever”
 • Şeful celei mai vechi firme de recrutare din România face o propunere şi un sondaj ce ridică „părul în cap” comunităţii profesionale şi internauţilor.
 • Ce propune şeful de recrutare: „însemnarea” femeilor la job pentru a semnala disponibilitatea pentru sex şi „pentru a evita conflictele costisitoare şi neînţelegerile”.
 • Dacă dai search pe LinkedIn la cuvântul „sex”, găseşti automat sondajul realizat de George Butunoiu.
 • Sondajul este postat pe LinkedIn, dar şi pe Facebook.
Cea mai veche firmă de recrutare din piaţă şi head hunter, George Butunoiu, vine cu idei despre „cum pot fi evitate situaţiile costisitoare în care un bărbat vrea să facă sex cu o femeie, dar doamna nu îi spune „nu, mulţumesc”, ci se duce direct la poliţie şi-l reclamă”.
Tot Butunoiu expune şi ideea: „femeile care vor să facă sex să-şi pună un cerculeţ verde pe rever, să fie vizibil de la distanţă. Iar cele care nu vor sex, să-şi pună unul roşu. În acest fel s-ar evita conflictele şi neînţelegerile şi ar fi armonie în toate colectivele şi comunităţile. Şi bărbaţii la fel, desigur, ca să fie egalitate, simetrie şi echitate”. Condiţia ar fi ca cercueţul să fie fosforescent şi vizibil de la distanţă. 
Ideile recrutorului nu se opresc aici: „Iar în funcţie de cum va fi primit proiectul (să vedem rezultatele acestui sondaj!), se poate extinde gama de culori, ca să semnaleze tipul de sex dorit, perioada zilei preferată, locul sugerat etc. Sexul în grup ar putea fi semnalat simplu, punând două cerculeţe”. 
Pe scurt, la job pare a fi despre sex, nu despre muncă, parteneriat, colegialitate. 
Redăm postarea integrală:
„Mi-a venit în seara asta o idee despre cum am putea să evităm situaţiile costisitoare în care un bărbat vrea să facă sex cu o femeie, dar doamna nu îi spune „nu, mulţumesc”, ci se duce direct la poliţie şi-l reclamă. M-am gândit în timp ce îl urmăream pe Daniele Gatti dirijând, şi amintindu-mi şi de prietenul meu englez care a fost dat afară anul trecut din jobul de la Bucureşti pentru că a invitat o colegă la o cafea. Nici nu a mai apucat să-i zică şi altceva...
Aşadar, ideea ar fi următoarea: femeile care vor să facă sex să-şi pună un cerculeţ verde pe rever, să fie vizibil de la distanţă. Iar cele care nu vor sex, să-şi pună unul roşu. În acest fel s-ar evita conflictele şi neînţelegerile şi ar fi armonie în toate colectivele şi comunităţile. Şi bărbaţii la fel, desigur, ca să fie egalitate, simetrie şi echitate.
Dimensiunea cerculeţului ar trebui să fie de minimum 4 centimetri, ca sa fie vizibil de la distanţă. Şi preferabil dintr-un material fosforescent, să se vadă bine şi în semiîntuneric, adică exact atunci când e contextul optim pentru aşa ceva. Iar în funcţie de cum va fi primit proiectul (să vedem rezultatele acestui sondaj!), se poate extinde gama de culori, ca să semnaleze tipul de sex dorit, perioada zilei preferată, locul sugerat etc. Sexul în grup ar putea fi semnalat simplu, punând două cerculeţe.
Nu se va putea, din păcate, să pui markeri pentru preferinţele de vârstă, rasă, religie, şi chiar orientare sexuală/ gen, că te trezeşti după aceea cu vreun proces. Pentru acestea trebuie găsite alte soluţii.  
Ce ziceţi, aţi fi de acord să purtaţi un astfel de marker? Dacă rezultatele sondajului vor fi masiv în favoarea markerului, vom putea chiar formula o iniţiativă legislativă...

Butunoiu, „un misogin libidinos” 

Reacţiile comunităţii LinkedIn nu au întârziat să apară. Atât femeile, cât şi bărbaţii s-au arătat indignaţi şi l-au acuzat pe Butunoiu de misoginism.
 • „Eu sunt de acord să port cerculeţul, cu condiţia ca şi dl Butunoiu să poarte o insignă cu „sunt un misogin libidinos””, scrie o femeie manager.
 • „Vă respectam, vă apreciam şi puneam preţ pe opinia dumneavostră. Vă şi urmăream, până azi... De azi nu vă voi mai urmări, nu ca ar conta pentru dumneavoastra, dar e modul meu de a da feedback la o astfel de postare care e departe de orice standarde de civilizatie pe care, vad acum asta, cu multa ipocrizie le promovaţi”, comentează un director de management. 
 • „Bună postare, o nominalizez pentru top cretinisme 2021. Felicitări!”, scrie un alt manager pe reţeaua profesională. 
 • „Si uite asa tre' sa ma duc la baie sa imi torn clor in ochi”, comentează un arhitect.
Şi pe Facebook, oamenii au lăsat comentarii la postarea lui Butunoiu. 
 • „Ce ne facem cu femeia care vrea sex dar e căsătorită şi nu poate să-şi puna insigna-n piept de frică să nu o afle sotul? Butunoiu nu a acoperit această problemă demonstrând nu numai că e un ţărănoi machist ci şi că este inept şi ineficient”, scrie o femeie. 
 • „Nu mai bine îşi pun bulina respectivă în piept libidinoşii de genul lui Butunoiu şi al prietenului lui, care nu-s în stare să şi-o ţină-n pantaloni la locul de muncă, să ştie colegele de cine să se ferească şi HR-ul, respectiv boardul pe cine să dea afară?...”, comentează un alt internaut. 
 • „N-ar fi mai bine sa îţi pui tu un semn in frunte, ca să ştie colegele că eşti un obsedat/frustrat de sex?”, a scris  o altă persoană.

Hărţuirea sexuală la locul de muncă, un fenomen des întâlnit

Şi expertele în egalitate de gen reacţionează la propunerea lui George Butunoiu, argumentând că astfel de idei misogine nu ţin loc de norme etice împotriva hărţuirii sexuale. „Sărmanii recrutori şi sărmanii bărbaţi cu poziţii de putere din lumea corporatistă. Pentru protejarea lor de aciditatea femeilor care nu se mulţumesc să spună ”doar nu”, ci dau buzna să îi reclame, George Butunoiu, mare specialist în HR, are o soluţie. Vor femeile sex? Să îşi pună atunci un cerculeţ verde pe rever ca să îşi semnaleze disponibilitatea. Bărbaţii, se ştie, sunt mereu disponibili, ei nu trebuie să poarte cerculeţe. Omul propune şi normative pe care să le respecte cerculeţul: dimensiune de 4 centimetri (mă întreb de ce...), de preferat fosforescent ca să sară în ochi şi noaptea. 
După umila-mi cunoaştere, femeile reclamă rareori, iar când o fac, ceea ce reclamă este hărţuirea sistematică, nu invitaţia la o cafea. Aşadar, în loc să te asiguri că ai un cadru organizaţional gândit şi din perspectiva eticii interacţiunii dintre oameni, angajaţi, şefi, care să comunice că hărţuirea sexuală nu este permisă de organizaţie şi este şi sancţionată de lege, mai bine găseşti elemente vizuale de comunicare a disponibilităţii sexuale. Nah, cum de nu s-o fi gândit altcineva până acum?! 
Cestiunea în cauză este penibilă şi ca glumă. Însă arată cât de mult sunt luate în derizoriu comportamentul inadecvat la locul de muncă, hărţuirea sexuală. Atât s-a putut”, scrie profesoara Oana Băluţă.