Interviurile Digi24.ro. România ar putea ajunge la 17.000 de cazuri de COVID-19 pe zi

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, vorbește, în direct la Interviurile Digi24.ro, despre măsurile luate de autorități în plin val patru al pandemiei, despre restricții și campania de vaccinare....

Interviurile Digi24.ro. România ar putea ajunge la 17.000 de cazuri de COVID-19 pe zi

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, vorbește, în direct la Interviurile Digi24.ro, despre măsurile luate de autorități în plin val patru al pandemiei, despre restricții și campania de vaccinare.

Principalele declarații:

 • Sunt autoritățile luate prin surprindere de valul patru? Valul patru are o accelerație mult mai puternică. Creșterea numărului de cazuri se petrece mult mai rapid. E cauzat de contagiozitatea acestei tulpini, Delta. Creșterea este mult, mult mai accelerată. 
 • De ce nu am introdus mai repede certificatul verde? În România au fost zile cu foarte puține cazuri. Există un decalaj cum a ajuns valul patru. Măsurile trebuie adaptate momentului. Certificatul verde este adoptat peste tot la nivel european. Ce înseamnă acest certificat verde? Este un mecanism prin care poți să ai economia, societatea deschise. Vorbim de persoane care transmit mult mai puțin virusul. Respectând măsurile de protecție, pot să își desfășoare activitățile. 
 • Ce nu s-a făcut de am ajuns din nou să avem presiune pe ATI? Au fost, pe lângă problemele cunoscute deja, felul în care a trebuit adaptat sistemul de sănătate a creat probleme în accesarea serviciilor medicale de persoanele cu boli cronice. Principala schimbare de paradigmă este că în acest val patru nu vom mai avea spitale covid și non-covid, astfel încât toți pacienții cu boli cronice vor putea avea acces. Vor fi spitale cu circuite covid și non-covid. 
 • De la instalarea actualului ministru interimar, Cseke Attila, au fost instalate peste 400 de paturi și avem acum 1212 de paturi la ATI. Avem însă nevoie de resurse umane. Suntem în lucru, ajungem la cele 1.600 de paturi pe care le-a solicitat premierul.
 • În spitalele publice sunt undeva la 70% dintre medici care sunt vaccinați. Doar 60% dintre persoanele care intră în contact cu pacientul sunt vaccinate. 
 • Toate persoanele care încă nu au luat decizia de a se vaccina au luat această decizie din motive de siguranță. Au considerat că această decizie îi ține în siguranță. Și aici intervine partea de fake news. Întregul corp medical din România nu se identifică în totalitate cu corpul științific care a prelucrat aceste argumente referitoare la vaccin. 
 • Nu cred că medicii răspândesc neîncrederea în vaccinare. Mașinăria de fake news este însă puternică și are un impact foarte mare. Trebuie să contrabalansăm aceste informații false. Beneficiile vaccinării le comunicăm și le transmitem.
 • Cel mai probabil, Sars-Cov-2 va exista alături de noi pentru o lungă perioadă. 
 • Toată diferența este între infectare și îmbolnăvire. Nu este nicio problemă dacă te infectezi și ai imunitate.
 • Cel mai probabil vor existat și alte valuri ale pandemiei. Acest însă va fi unul destul de puternic, destul de intens.
 • Sunt prognoze care merg până la 17.000 de cazuri pe zi. Este unul dintre scenarii.
 • Luna septembrie are poate cel mai mare impact din punct de vedere epidemiologic. Se întâlnesc grupuri de persoane care vin din diverse medii, după concendii, la școală. În luna septembrie vorbim de temperaturi care încep să scadă și activitatea se mută la interior. Sunt variabile care au un impact. Important este cum trecem peste acest val patru.