Mesajul din spatele costumului de cancelar. Singurul moment în care Angela Merkel a înlocuit sacoul pătrățos cu un decolteu adânc

Supranumită Doamna de Fier a Europei, Angela Merkel se retrage de la vârful politicii. De-a lungul anilor, Mutti - cum îi spun germanii - și-a creat propria uniformă de cancelar: sacoul pătrățos și, de obicei, viu colorat cu pantalon. Un stil simplu ...

Mesajul din spatele costumului de cancelar. Singurul moment în care Angela Merkel a înlocuit sacoul pătrățos cu un decolteu adânc

Supranumită Doamna de Fier a Europei, Angela Merkel se retrage de la vârful politicii. De-a lungul anilor, Mutti - cum îi spun germanii - și-a creat propria uniformă de cancelar: sacoul pătrățos și, de obicei, viu colorat cu pantalon. Un stil simplu și, aparent, nu foarte căutat.

Într-o lume plină de tulburări și îngrijorări, germanii au avut un reper în culorile curcubeului: costumele cancelarului. 

În 16 ani, Angela Merkel și-a desfășurat activitatea într-o serie de sacouri de diverse culori, toate având cam aceeași formă. Le-a rămas fidelă, deși a fost de multe ori criticată sau chiar ridiculizată pentru stilul vestimentar prea plictisitor sau lipsit de gust.

Guido Maria Kretschmer, designer german: "Întotdeauna a fost în preajma bărbaților. Trebuia să poarte costum cu fustă? Cred că alegerea ei a fost foarte bună. Trebuie să spunem că a purtat costumul cu pantaloni suficient de mult pentru a readuce acest stil demodat din nou la modă. A fost look-ul potrivit pentru perioada în care a fost cancelar".  

"Pentru un bărbat, a purta un costum albastru închis o sută de zile la rând nu este nicio problemă, dar eu dacă port același sacou de patru ori în două săptămâni, îmi scriu cetățenii", a comentat la un moment dat Angela Merkel despre dubla măsură aplicată femeilor din politică, atunci când vine vorba despre vestimentație

O întâlnire cu Hillary Clinton, și ea o fană a costumului cu pantaloni, a fost prilej de amuzament în presa vremii.

"Care e Merkel și care e Clinton?" a titrat atunci un serios cotidian german. Cancelarul a exploatat gluma.

Angela Merkel, către Hillary Clinton: "V-am adus un mic cadou. Este un cadou făcut posibil doar de faptul că, astăzi, și femeile au un cuvânt de spus în politică. Un ziar important din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, a publicat a doua zi o fotografie cu această ghicitoare".

De fapt, oamenii s-au obișnuit atât de mult cu uniforma cancelarului - costumele nepretențioase și nu prea feminine - încât rarele ocazii în care a apărut în ținute elegante, au adus-o pe Angela Merkel automat pe prima pagină a tabloidelor. Rochiile de la festivalul de operă de la Bayreuth, punct culminant al vieții culturale germane, la care merge în fiecare an, sau decolteul adânc prezentat la opera din Oslo, au creat o senzație mediatică la acea vreme.

Alice Schwarzer, activistă pentru drepturile femeilor: "Suntem femei până la urmă. A încercat să minimizeze acest lucru cât mai mult posibil prin stilul ei vestimentar. Sacou și pantaloni, încălțăminte fără tocuri, fără falsă cochetărie. Și totuși, în același timp, constat că are un șarm foarte special, aș spune undeva între feminitate și camaraderie. Are și un aspect feminin și este mai mult decât capabilă să flirteze."

E vizibil la întâlniri cu președintele Macron al Franței pentru care se vede că are o feblețe.

Guido Maria Kretschmer, designer german: "Acum se poate relaxa și poate fi feminină, poate purta decolteu ca atunci când merge la festivalul de la Bayreuth. Cred că poate face tot ce vrea, este o femeie adultă".

"Să inspiri autoritate ca femeie, este ceva ce trebuie învățat", a spus Angela Merkel într-un interviu. Dincolo de gusturi, uniforma cancelarului a transmis mesajul potrivit: siguranță de sine, simplitate și eficiență. A fost clar că femeia aflată la cârma uneia dintre cele mai puternice țări ale lumii are lucruri mult mai importante de care să se ocupe decât de garderobă.