Nicolae Ciucă l-a chemat la discuții pe Dacian Cioloș. Anca Dragu: Întâlnirea de luni nu este una de negocieri

Premierul desemnat Nicolae Ciucă se va întâlni luni, la ora 12.00, cu președintele USR, Dacian Cioloș, pentru a discuta despre programul de guvernare, însă această întâlnire nu va fi una de negocieri referitoare la Cabinetul Ciucă, a anunțat...

Nicolae Ciucă l-a chemat la discuții pe Dacian Cioloș. Anca Dragu: Întâlnirea de luni nu este una de negocieri
Sursa foto: www.digi24.ro

Premierul desemnat Nicolae Ciucă se va întâlni luni, la ora 12.00, cu președintele USR, Dacian Cioloș, pentru a discuta despre programul de guvernare, însă această întâlnire nu va fi una de negocieri referitoare la Cabinetul Ciucă, a anunțat președintele Senatului, Anca Dragu, la Digi24.

Aceasta a menţionat că premierul desemnat l-a contactat pe liderul USR şi i-a cerut să aibă această întâlnire.

„Nu este o întâlnire de negociere. Premierul desemnat l-a contactat pe domnul Cioloş şi a cerut această întâlnire pentru a-i prezenta echipa, programul, un demers firesc. Este prima întâlnire”, a spus Dragu.

Preşedintele Senatului a amintit că USR susţine că soluţia actuală pentru România nu este un guvern minoritar, ci refacerea coaliţiei.

„Mandatul nostru este clar, noi nu susţinem un guvern minoritar, cum şi mesajul PNL este clar, vor un guvern minoritar condus de domnul Ciucă. Se pare că şi PNL şi PSD împing spre un guvern minoritar, deşi acesta nu este o soluţie pentru România”, a adăugat Anca Dragu.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a continuat, duminică, discuţiile privind Programul de guvernare, cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen Hunor.

PNL a anunțat ulterior că luni vor exista discuții și cu USR pe marginea Programului de guvernare, iar cei de la USR au confirmat acest lucru, întâlnirea dintre premierul desemnat Nicolae Ciucă și Dacian Cioloș urmând să aibă loc la ora 12.00.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.

Cum arată puterea partidelor la votul din Parlament:

  • PSD - 157 de parlamentari
  • PNL - 134 de parlamentari
  • USR - 80 de parlamentari
  • AUR - 43 de parlamentari
  • UDMR - 29 de parlamentari
  • Minorități - 18 parlamentari
  • Neafiliați - 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
  • Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.