Noi restricţii aplicate în Capitală, după creşterea incidenţei. Este masca obligatorie peste tot? Confuzie la prefectură

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat duminică o serie de restricţii care vor fi impuse în Capitală începând de luni, de la ora 0.00, după ce incidenţa cazurilor de Covid a ajuns la 4,35 la mie. În principiu, ...

Noi restricţii aplicate în Capitală, după creşterea incidenţei. Este masca obligatorie peste tot? Confuzie la prefectură
  • Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat duminică o serie de restricţii care vor fi impuse în Capitală începând de luni, de la ora 0.00, după ce incidenţa cazurilor de Covid a ajuns la 4,35 la mie.
  • În principiu, măsurile decise în CMBSU nu sunt noi. Ele sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului de Interne şi al Sănătăţii, dar se aplică dacă CMBSU consideră necesar.
  • Este masca obligatorie peste tot? Timp de aproape o oră, subprefectul Antonela Ghiţă, care are acum atribuţii de prefect, nu a reuşit să explice concret situaţia pe grupul de presă, deşi jurnaliştii i-au cerut acest lucru în mod insistent, dat fiind faptul că este o situaţie care afectează foarte mulţi bucureşteni.

Astfel, în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.

Timp de aproape o oră, subprefectul Antonela Ghiţă, care are acum atribuţii de prefect, nu a reuşit să explice concret ce însemnă formularea "spaţiile publice".

Fostul prefect al Capitalei a explicat, la Aleph News, că decizia de duminică a CMBSU este deja prezentă în ordinul comun al MAI şi MS.

„Ea a fost aplicabilă pe toată perioada şi încă este aplicabilă. Sensul acelei prevederi este că se instituie obligativitatea purtării măştii în târguri, pieţe, staţii de mijloace transport în comun şi dacă Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă consideră necesar. Atunci ar putea să instituie obligativitatea şi în alte spaţii cu potenţial de aglomerare cum a făcut-o în momentul în care au început şcolile. Şi atunci a fost instituită. Şi astăzi este în vigoare purtarea măştii de protecţie pe o rază de 50 de metri în jurul şcolilor”, a spus Alin Stoica.

Fostul prefect a mai spus că, dacă se va considera necesar, CMBSU, la solicitarea DSP, va putea, de exemplu, să instituie măsura obligativităţii purtării măştii în exterior pe străzile aglomerate, cum ar fi Cnetrul Vechi sau Calea Victoriei atunci când circulaţia este pietonală.

„În acest moment, după cum arată prevederea din CMBSU, este doar transpunerea acelui ordin care era deja în vigoare. Deci, nu aduce nimic nou, nu e obligatorie purtarea măştii peste tot în exterior, ci doar în zonele indicate în mod expres, pieţe, târguri, staţii, mijloace de transport in comun”, a lămurit Alin Stoica.

Alte restricţii

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Conform deciziei CMBSU, STB va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf. Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează: în autobuze şi troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi, iar în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uşi.

STB va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun.

Totodată, Metrorex va informa şi îndruma publicul călător prin instalaţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.

Măsurile sunt dispuse pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate în funcţie de rata de incidenţă.