Oamenii au coborât pentru prima dată în „Fântâna Iadului” din Yemen. De ce se tem localnicii de gaura uriașă din deșert

O echipă de speleologi din Oman a coborât pentru prima dată în „Fântâna Iadului”, o gaură vastă apărută în deșertul din estul Yemenului. Minunea naturală - care are o lățime de aproximativ 30 de metri și o adâncime de 112 - a fost mereu evitată de lo...

Oamenii au coborât pentru prima dată în „Fântâna Iadului” din Yemen. De ce se tem localnicii de gaura uriașă din deșert

O echipă de speleologi din Oman a coborât pentru prima dată în „Fântâna Iadului”, o gaură vastă apărută în deșertul din estul Yemenului.

Minunea naturală - care are o lățime de aproximativ 30 de metri și o adâncime de 112 - a fost mereu evitată de localnici. De secole circulă povești cu demoni și spirite malefice care s-ar adăposti aici.

Echipa de explorare din Oman a descoperit stalagmite și perle de peșteră, care se formează prin picurarea apei. De asemenea, la baza craterului au găsit șerpi și diverse animale moarte.

„Fântâna iadului” îi fascinează pe oamenii de știință

Puțul Barhout, cunoscut și sub numele de „Fântâna iadului” sau „Gura iadului”, îi fascinează pe oamenii de știință, care încă nu au explicații clare pentru originea sa.

La aproximativ 1.300 de kilometri est de capitala Sanaa, în apropiere de granița cu Omanul, puțul Barhout este o gaură naturală uriașă, apărută în deșertul din provincia yemenită Al-Mahra, la Hadhramaut. Are o lățime de 30 de metri și o adâncime care era estimată între 100 și 250 de metri., până să fie explorată de speologii din Oman. 

Gaura, supranumită „Gura iadului”, ar fi de fapt, conform folclorului local, o închisoare pentru demoni, superstiție întărită de mirosurile grele emanate din adâncurile sale.

Prin gaură pătrunde prea puțină lumină solară și nu se poate vedea mare lucru de pe margine, cu excepția păsărilor care intră și ies din adâncuri. Superstițiile locale spun că obiectele din apropierea găurii sunt pur și simplu „supte” de ea.

De-a lungul secolelor, au circulat povești despre „duhuri”, spirite rele care ar trăi în această gaură și despre faptul că „Fântâna iadului” ar reprezenta o amenințare pentru viața de pe Pământ.