Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, minimalizează explozia de cazuri cauzată de varianta Omicron în Brazilia

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a minimalizat miercuri explozia de cazuri de COVID-19 cauzată de varianta Omicron care, potrivit experţilor, ar...

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, minimalizează explozia de cazuri cauzată de varianta Omicron în Brazilia
Sursa foto: www.realitatea.net

"Omicron nu a ucis pe nimeni. Persoana care a murit la Goias avea deja probleme foarte serioase, în special la plămâni", a declarat Bolsonaro într-un interviu pentru site-ul Gazeta Brasil.

Acest pacient din statul Goias a fost prima persoană care a murit în Brazilia de varianta Omicron. Potrivit experţilor, varianta ar fi deja majoritară în Brazilia.

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial al Ministerului Sănătăţii brazilian, Brazilia a înregistrat 70.765 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, de opt ori mai multe decât în urmă cu două săptămâni.

În statul Rio de Janeiro, numărul de cazuri zilnice a crescut cu 1.500% în 15 zile. 

În pofida acestui lucru, preşedintele Bolsonaro se opune ferm oricărei restricţii. 

Bolsonaro a apărat din nou teza controversată a "imunităţii colective" pe care ar oferi-o contaminarea în masă. 

Potrivit lui Bolsonaro, COVID-19 este "o boală politizată".

De la începutul pandemiei, preşedintele brazilian nu a încetat să critice recomandările experţilor pentru combaterea COVID-19, respingând carantina, portul măştii sanitare şi vaccinarea.

O comisie de anchetă a Senatului a recomandat în octombrie inculparea lui Bolsonaro pentru nouă crime, printre care "crimă împotriva umanităţii", pentru că "i-a expus deliberat pe brazilieni unei contaminări în masă", în condiţiile în care 620.000 de brazilieni au murit de COVID-19.