Talibanii au cerut să vorbească la Adunarea Generală a ONU de la New York. Au făcut și o propunere de ambasador

Talibanii au cerut să se adreseze liderilor mondiali la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în această săptămână, în New York și chiar și-au desemnat purtătorul de cuvânt din Doha, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU, ...

Talibanii au cerut să vorbească la Adunarea Generală a ONU de la New York. Au făcut și o propunere de ambasador

Talibanii au cerut să se adreseze liderilor mondiali la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în această săptămână, în New York și chiar și-au desemnat purtătorul de cuvânt din Doha, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU, potrivit Reuters și BBC.

Ministrul taliban de externe Amir Khan Muttaqi a făcut solicitarea într-o scrisoare adresată luni secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Muttaqi a cerut să vorbească în cadrul reuniunii anuale la nivel înalt a Adunării Generale. Un comitet al ONU se va pronunța asupra cererii, dar este puțin probabil să fie acceptată solicitarea în timpul actualei sesiuni a Adunării Generale.

Cererea de participare la dezbaterea la nivel înalt este examinată de un comitet de acreditare, ai cărui nouă membri includ SUA, China și Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.

De asemenea, talibanii și-au desemnat purtătorul de cuvânt din Doha, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU. Grupul, care a preluat controlul asupra Afganistanului luna trecută, a transmis că actualul trimis din partea guvernului destituit nu mai reprezintă țara. Conform normelor ONU, Ghulam Isaczai va rămâne ambasadorul Afganistanului la organismul global. Acesta este așteptat să țină un discurs în ultima zi.

Niciun guvern nu i-a recunoscut oficial pe talibani ca fiind cei care formează guvernul legitim al Afganistanului, iar o eventuală decizie a ONU cu privire la propunerea unui reprezentat taliban ca ambasador ar fi un pas important către acceptarea internațională.

Secretarul General al ONU a declarat că dorința talibanilor de a fi recunoscuți internațional este singura pârghie pe care celelalte țări o au pentru a exercita presiune pe aceștia pentru un guvern incluziv și respectarea drepturilor, în special pentru femei, în Afganistan.