Te temi să călătorești? Lista celor mai sigure orașe din punct de vedere sanitar. Au trecut cu brio testul COVID-19

Nimic din istoria modernă nu a schimbat viața orașelor așa cum a făcut-o COVID-19. De la închiderea birourilor din centrul orașelor, la mandate de restricții la restaurante, măsurile de precauție au transformat peisajul orașelor din întreaga...

Te temi să călătorești? Lista celor mai sigure orașe din punct de vedere sanitar. Au trecut cu brio testul COVID-19
Sursa foto: evz.ro

Nimic din istoria modernă nu a schimbat viața orașelor așa cum a făcut-o COVID-19. De la închiderea birourilor din centrul orașelor, la mandate de restricții la restaurante, măsurile de precauție au transformat peisajul orașelor din întreaga lume, probabil pe termen lung. Pandemia de coronavirus este, de fapt, prima de o asemenea amploare pe care o trăim noi, specia „urbanizată”. Atunci când gripa spaniolă a lovit la începutul anilor 1900, doar 14% dintre oameni trăiau în orașe, dar astăzi această cifră a crescut la 57%, potrivit estimărilor Diviziei de Populație a ONU.

Prin urmare, orașele au trebuit să devină și mai vigilente în ceea ce privește protecția sănătății și securitatea generală pentru a-și proteja mai bine populația. Pentru a clarifica ce schimbări au dus la o mai mare siguranță, Economist Intelligence Unit a publicat recent Indexul Orașelor Sigure 2021, care clasifică 60 de orașe pe baza a 76 de indicatori de siguranță în ceea ce privește infrastructura, viața digitală, securitatea personală, factorii de mediu și, bineînțeles, sănătatea – anul acesta fiind incluse pregătirea pentru pandemie și mortalitatea COVID-19.

Cele clasate în fruntea indicelui – inclusiv Copenhaga, Toronto, Singapore, Sydney și Tokyo – au avut toate factori care ilustrează modul în care siguranța generală se corelează cu un sentiment puternic de coeziune socială, incluziunea totală a populației și încrederea societății. BBC a discutat cu locuitorii din aceste orașe pentru a analiza felul în care schimbările provocate de pandemie au făcut orașele mai sigure, mai incluzive și mai rezistente și ce trebuie să știe turiștii atunci când le vor vizita.

Copenhaga

Aflată în fruntea indicelui, capitala Danemarcei s-a clasat deosebit de bine datorită noului pilon al indicelui privind securitatea mediului, care măsoară durabilitatea (inclusiv stimulentele pentru energia regenerabilă), calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și acoperirea forestieră urbană. Acesta din urmă a avut un impact absolut asupra modului în care orașul și locuitorii săi au putut face față restricțiilor pandemice, care au fost complet ridicate începând cu septembrie 2021.

„Parcurile și zonele verzi, precum și căile navigabile au fost extrem de populare în timpul pandemiei. Cetățenii din Copenhaga se plimbau, cumpărau mâncare la pachet și se bucurau de numeroasele spații ale orașului”, a declarat rezidentul Asbjørn Overgaard, CEO al organizației non-profit Copenhagen Capacity. De asemenea, orașul continuă să furnizeze „ghiduri COVID” pentru a veni în ajutorul oamenilor cu informații folositoare, precum și o semnalizare amplă și marcaje clare pentru a asigura distanță între grupuri, în aer liber.

Spiritul comunitar al țării, cel mai bine rezumat în termenul danez „samfundssind”, permite, de asemenea, cetățenilor să lucreze împreună și să aibă încredere unii în alții – inclusiv în oficialii guvernamentali – pentru a crea un mediu de viață mai sigur. Indicele Orașelor Sigure a constatat o legătură importantă între corupție și orașele care se prezintă a fi sigure. Astfel, nu este surprinzătoare clasarea Danemarcei drept una dintre cele mai puțin corupte țări din lume, aspect care a permis cetățenilor săi să aibă încredere în instituțiile statului și unii în alții pe parcursul pandemiei.

Copenhaga a implementat, de asemenea, un program masiv de testare COVID-19, care rămâne gratuit în continuare pentru toată lumea, inclusiv pentru turiști. Datele colectate permit monitorizarea detaliată a focarelor de infecție; în plus, orașul va pune în aplicare testarea apelor reziduale pentru a depista din timp focare de infecție.

Toronto

Cel mai mare oraș din Canada s-a clasat pe locul al doilea în index în ceea ce privește siguranța generală, cu scoruri solide în ceea ce privește infrastructura și securitatea mediului. Locuitorii dau credit unei culturi incluzive care apreciază comunicarea între comunități, în special atunci când vine vorba de conștientizarea pericolelor și vaccinare.

Farida Talaat, rezidentă din Toronto, subliniază modul în care orașul a inițiat o serie de programe de vaccinare pentru a contribui la creșterea siguranței orașului. De exemplu, planul de vaccinare „Sprint Homebound” a asigurat primele doze pentru rezidenții care nu puteau ieși din casele lor, iar Grupul de lucru al oamenilor de știință de culoare privind echitatea vaccinurilor a fost înființat la începutul procesului de vaccinare pentru a asigura o abordare mai echitabilă a inoculării.

Localnicii se simt în siguranță și datorită istoriei îndelungate de multiculturalism a orașului. „În Toronto, este ceva normal să faci cunoștință cu persoane care provin din state din afara Canadei. Am constatat că diferitele grupuri etnice și culturale interacționează de fapt unele cu altele și nu trăiesc în silozuri”, a declarat Filipe Vernaza, care locuiește în oraș din 1998. „Un grup tipic de oameni are probabil persoane de diferite etnii, orientări sexuale și religii. Toronto este un oraș extrem de deschis, unde te poți simți în siguranță așa cum ești”.

Singapore

Aflat pe locul al doilea în ceea ce privește securitatea digitală, securitatea sanitară și securitatea infrastructurii, Singapore și-a folosit aceste puncte forte pentru a acționa rapid în primele zile ale pandemiei, lansând monitorizarea digitală și urmărirea contactelor. Țara se mândrește, de asemenea, cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume (de peste 80%), dar necesită în continuare o monitorizare strictă.

„Înainte de a putea intra în clădiri sau în incinte, toți rezidenții trebuie să scaneze tokenul TraceTogether sau aplicația de telefon pentru verificarea SafeEntry”, a declarat Sam Lee, rezident în Singapore, care administrează un blog de turism. „Acest lucru permite [autorităților] să depisteze rapid persoanele care ar fi putut interacționa cu cei infectați astfel încât să se poată executa un ordin de carantină pentru a limita sau întrerupe transmiterea virusului”.

De asemenea, călătorii trebuie să instaleze token-ul TraceTogether sau să închirieze un telefon care prevede aplicația înainte de a intra în țară.

Lucrul de acasă a devenit un standard în majoritatea companiilor, pentru a reduce interacțiunile, ceea ce, potrivit lui Lee, a condus la reducerea aglomerației din transportul public. Atracțiile turistice și centrele comerciale au intrări limitate, iar „Ambasadorii distanțării sigure’” monitorizează mulțimile pentru a se asigura că publicul respectă ordinele sanitare; persoanele care le încalcă riscă amenzi mari. Publicul poate, de asemenea, să urmărească aglomerația din mall-uri, oficii poștale și magazine alimentare cu ajutorul instrumentului Space Out, lansat recent, astfel încât să știe când este cel mai sigur să întreprindă anumite acțiuni.

Sydney

Cel mai mare oraș din Australia a obținut al cincilea loc în clasamentul general al indicelui și s-a situat în top 10 cele mai sigure orașe privind securitatea sanitară. Australia a fost una dintre primele țări care și-a închis complet granițele în timpul pandemiei și a menținut restricții stricte. Rata de mortalitate COVID-19 pe cap de locuitor în Australia continuă să fie una dintre cele mai scăzute din lume. Pe măsură ce vaccinarea atinge un procent de 70% în New South Wales, se așteaptă ca multe dintre aceste restricții să fie ridicate, iar frontierele internaționale să se deschidă în noiembrie.

Pe lângă faptul că se simt protejați de pandemie, locuitorii au simțit de mult timp un puternic sentiment de siguranță personală pe străzile din Sydney. „E adevărat, nu m-am simțit niciodată atât de în siguranță în vreun oraș”, a declarat Chloe Scorgie, fondatoarea site-ului australian de călătorii Passport Down Under, care s-a mutat pentru prima dată în Sydney în 2018. „Am călătorit prin Sydney singură și nu m-am simțit niciodată în pericol”.

Orașul s-a clasat, de asemenea, pe primul loc în ceea ce privește securitatea digitală, care include politica de confidențialitate a unui oraș, protecțiile și amenințările în materie de securitate cibernetică și planul general al unui oraș inteligent. Sydney a inclus demersuri în acest sens în cadrul său strategic Smart City, care prezintă unele dintre inovațiile recomandate pentru orașe mai conectate și mai sigure. De exemplu, planul explică modul în care senzorii inteligenți ar putea fi plasați în coșurile de gunoi, în stâlpii de iluminat public și în bănci pentru a colecta informații despre fluxurile de transport și activitatea pietonală. În mod similar, iluminatul inteligent și rețelele inteligente ale camerelor de supraveghere ar putea îmbunătăți siguranța după lăsarea întunericului.

Unele dintre aceste idei sunt deja puse în aplicare în sudul orașului Sydney sub forma centrelor ChillOUT, spații în aer liber în care locuitorii se pot întâlni sub un iluminat inteligent, se pot conecta la WiFi, iar datele de utilizare sunt trimise liderilor orașului pentru ca aceștia să se adapteze la modul în care cetățenii interacționează cu infrastructura orașului.

Tokyo

Capitala Japoniei s-a clasat pe locul al cincilea în indicele general și pe primul loc în topul indicelui de securitate sanitară, care măsoară factori precum asistența medicală universală, pregătirea pentru pandemii, speranța de viață, sănătatea mintală și mortalitatea COVID-19. Deși cazurile au crescut brusc în timpul Jocurilor Olimpice, ratele au scăzut dramatic, deoarece vaccinările au ajuns la peste 60% din populație. Având în vedere veștile pozitive, Japonia a anunțat încetarea stării de urgență la nivel federal și ridicarea treptată a restricțiilor. În locul acestora, țara intenționează să încurajeze utilizarea certificatului verde pentru a intra în unitățile medicale și la evenimente mari și chiar să încurajeze companiile să ofere reduceri sau cupoane deținătorilor acestui document.

De asemenea, Tokyo a obținut un punctaj important pentru securitatea infrastructurii sale, care include siguranța transportului, ușurința cu care circulă pietonii și rețelele de transport. Fiind un oraș pietonal conectat prin calea ferată, Tokyo a fost construit pentru a încuraja mersul pe jos și implicarea comunității – ceea ce a condus la o participare mai activă a cetățenilor la securitate sub forma unor măsuri de prevenire a criminalității și a unor supravegheri de cartier, precum și la un sentiment comun de responsabilitate pentru prevenirea criminalității.

„De la diversele centre de obiecte pierdute din gări până la încuietorile aproape inutile pentru biciclete, există o cantitate imensă de respect față de bunăstarea celorlalți”, a declarat Sena Chang, rezident în Tokyo și fondator al revistei The Global Youth Review.

Ea își reamintește cum și-a pierdut geanta de cumpărături în mijlocul orașului, doar pentru a o găsi în același loc în care o lăsase, împreună cu un bilet amabil. „O cultură de secole de colectivism și un mare respect reciproc fac din Tokyo cel mai sigur oraș în care am trăit”, a spus ea.