Un atac cibernetic masiv lovește site-urile web ale guvernului ucrainean

Un atac cibernetic masiv care i-a avertizat pe ucraineni „să se teamă și să se aștepte la ce este mai rău” a lovit site-urile guvernamentale. Au blocat...

Un atac cibernetic masiv lovește site-urile web ale guvernului ucrainean
Sursa foto: romanialibera.ro

Un atac cibernetic masiv care i-a avertizat pe ucraineni „să se teamă și să se aștepte la ce este mai rău” a lovit site-urile guvernamentale. Au blocat unele site-uri și au determinat Kievul să deschidă o investigație, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a spune cine ar putea fi în spatele atacului, dar a spus că Rusia a fost în spatele unor atacuri similare în trecut.

Atacul cibernetic a vizat și ministerul de externe, cabinetele miniștrilor, dar și consiliul de securitate și apărare. Kievul a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă nouă ofensivă militară rusă împotriva Ucrainei.

„Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar există un istoric lung de atacuri cibernetice ale Rusiei împotriva Ucrainei în trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe pentru Reuters.

Rusia a negat anterior că a fost în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei.

„Ucraina! Toate datele dumneavoastră cu caracter personal au fost încărcate în rețeaua publică. Toate datele de pe computer sunt distruse, este imposibil să le restaurați”. Acesta a fost mesajul transmis pe site-urile guvernamentale piratate, scris în ucraineană, rusă și poloneză.

„Toate informațiile despre voi au devenit publice, temeți-vă și așteptați-vă la ce este mai rău. Aceasta este pentru trecutul, prezentul și viitorul vostru.”

Cresc tensiunile

În urma unui val de discuții neconcludente săptămâna aceasta asupra securității în Europa, Statele Unite au avertizat joi că amenințarea unei invazii militare ruse a Ucrainei este mare.

Rusia a spus că dialogul continuă și încearcă să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO și să anuleze expansiunea alianței în Europa.

Comentând atacul cibernetic, un înalt oficial de securitate ucrainean a declarat pentru Reuters: „Tot personalul securității cibernetice era conștient de astfel de posibile provocări din partea Federației Ruse.”

Guvernul a declarat ulterior că a restaurat majoritatea site-urilor afectate și că nu au fost furate date personale. O serie de alte site-uri web guvernamentale au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, se arată în comunicat.

The post Un atac cibernetic masiv lovește site-urile web ale guvernului ucrainean appeared first on România Liberă.